Într-o dimineață am adus elevilor mei o pungă cu diferite obiecte : un clopoțel, o floare artificială, un fluturaș, o inimioară, o clamă,o legumă, un fruct, o mănușă ... Le-am propus să ia pe rând câte un obiect din pungă ( fără să-l vadă), să-l prezinte celor in jur și să găsească un motiv pentru care cred că se aseamănă cu obiectul respectiv. A durat, dar ,,am spart gheța". Copiilor le-a plăcut și au propus ca în fiecare zi nu eu, ci elevul de serviciu să aducă punga cu surprize. Am acceptat și am câștigat zilnic buna dispoziție, am stimulat capacitatea de a realiza legături în diferite situații, am exersat exprimarea, copiii și-au îmbunătățit relațiile cu colegii.
Era păcat să nu folosesc situația în folosul meu, deaceea am mai inventat sarcini:
*scrieți / numiți o acțiune, o stare specifică obiectului care v-a revenit (chiar acum învățam tema verbul )
*schimbă forma cuvântului singular-plural
* găsește cuvinte din aceeași familie lexicală
*caută în textul citit acasă un enunț în care ai putea include cuvântul
*alcătuiește o problemă despre obiectul tău după rezolvarea propusă
*jucați ( după ce vă grupați câte 5-6 ) un teatru de masă.
Aplicând aceste sarcini am observat că elevii sunt foarte receptivi, interesați de tot ce e nou și se implică cu ușurință în jocurile de rol propuse.
Cu câtă nerăbdare îl așteptau pe elevul de serviciu! și prima întrebare era : Ai pregătit punga? Ca să vedeți, nimeni nu vine cu această temă nepregătită, iar unii caută să-și pregătească variante de răspuns din timp . Avem numai de câștigat!