Respecta parerea invatatorului copilului tau
1. Profesorul nu vrea raul celui mic
Aminteste-ti ca invatatoarea este de partea ta. Aceasta este ca o a doua mama pentru micutul tau. Ea are grija de el cand este la scoala si isi doreste ca el sa sa se simta in largul lui. Daca se intampla ca invatatoarea sa iti spuna despre o problema sau despre ceva ce s-a intamplat la scoala, gandeste-te ca nu ii vrea raul si nu o invinovati ca are ceva cu baietelul sau fetita ta, ci iti spune toate acestea pentru a rezolva orice conflict care ar putea sta in calea succesului copilului tau. Nu uita ca sunteti in aceeasi echipa: educatia si fericirea prichindelului tau!
2 .Ai incredere in “criticile” invatatorului
Doar pentru ca cel mic este foarte cuminte si linistit acasa, nu inseamna ca la scoala nu poate sa fie altfel. Gandeste-te ca nu mai este singur si doar sub supravegherea ta si s-ar putea ca, intr-un colectiv, sa isi schimbe comportamentul. Asadar, daca invatatoarea iti spune ca este nazbatios, nu te grabi sa spui „Ei bine, eu nu am vazut-l sa faca acest lucru. Imi cunosc copilul si nu ar face asa ceva.” Sala de clasa si caminul tau sunt medii destul de diferite si de multe ori cei mici se comporta diferit atunci cand sunt obligati sa respecte reguli noi sau sa lucreze cu colegii. Asculta ceea ce are invatatorul de spus, da-i o sansa si incercati sa gasiti impreuna o solutie pentru binele si educatia copilului tau.
3. Nu veni la scoala neanuntata daca vrei sa vorbesti cu invatatoarea
E minunat daca vrei sa te intalnesti cu profesorul copilului pentru a discuta o problema sau a te interesa de prichindelul tau, dar daca iti doresti o discutie amanuntita despre rezultatele si comportamentul lui este bine sa anunti. Suna invatatorul copilului tau sau trimite prin cel mic un biletel prin care ii spui ca ai vrea sa vorbiti, dupa ore. Nu numai ca acest lucru arata ca respecti timpul profesorului, dar asa ii dai timp acestuia sa se pregateasca pentru intalnire si sa se pregateasca pentru tot ceea ce vrei sa stii: note, comportament sau abilitati particulare ale scolarului tau.
4. Discuta mai intai cu invatatoarea
Se poate intampla sa ai diferente de opinie cu invatatoarea celui mic. Sunteti doua persoane diferite care se ocupa de educatia copilului tau. E firesc sa nu aveti mereu aceeasi parere vis a vis de o anumita situatie. Nu te grabi sa crezi ca invatatoarea are ceva impotriva celui mic sau ca il devaforizeaza. Si, cel mai important, vorbeste mai intai cu aceasta, inainte sa te duci sa vorbesti, sau sa te plangi la director. Se poate ca problema sa fi fost inteleasa gresit, fie de tine, fie de invatatoare. Ambele sunteti oameni si puteti gresi, sau interpreta gresit anumite lucruri.
Implica-te!
5.Incurajeaza-l sa iti povesteasca
Evita sa cazi in capcana: “E la scoala acum, e responsibilitatea profesorului sa il educe si sa se ocupe de el acum.” Fa-ti timp sa parcurgi cu prichindelul tau lectiile de la scoala si sa ii verifici temele. Intreaba-l cum a fost la ore si incurajeaza-l sa-ti povesteasca atat lucruri pozitive, cat si negative. Comunicarea este cheia, atat cu cel mic, cat si cu profesorul. Nu numai ca acest lucru iti va ajuta copilul in a progresa la scoala, dar, de asemenea, va va apropia si mai mult.
6. Ajuta-l la teme, dar nu le face inlocul lui!
Este important sa verifici temele copilului tau, dar daca vezi ca s-au strecurat raspunsuri gresite in rezolvarea temei, fa-ti timp pentru a-l ajuta sa inteleaga unde a gresit, nu i le rezolva in locul lui. Temele sunt pentru dezvoltarea copilului tau, nu doar pentru a fi facute, indiferent de cine.
7. Afla ambele parti ale unei probleme
Se intampla ca cel mic sa iti povesteasca ce a facut la scoala si ca a fost nedreptatit de colegi sau de invatatoare. Nu te grabi sa tragi concluzii. S-ar putea sa nu fie asa. Acest lucru nu il face pe cel mic un mincinos, ci doar ca el poate evita adevarul pentru ca se teme sa fie pedepsit. Accepta-i variata, dar fa-l sa inteleaga faptul ca vrei sa afli si parerea celelaltei persoane implicate fara sa ii arati ca nu il crezi. Vorbeste cu invatatoarea pentru a afla ce s-a intamplat cu adevarat.
8. Du-te la sedintele cu parintii
O relatie buna elev-profesor este strans legata si de relatia parinte-profesor. Nu sari peste sedintele cu parintii doar pentru ca “stii deja ce se intampla la scoala si rezultatele se vad in carnetul de note.” Aceste intruniri sunt foarte importante. Vei putea sa-ti dai seama unde se situeaza copilul tau la scoala in functie de ceilalti colegi, cum se intelege cu acestia si multe alte lucruri folositoare pe care cel mic, poate ca, a uitat sa ti le mentioneze.
Organizeaza-te!
9. Faceti ghiozdanul pentru scoala cu o seara inainte
Stabiliti o regula inainte de culcare. Aceasta include faptul ca cel mic sa iti faca ghiozdanul de seara, nu dimineata, pe fuga. Asa te poti asigura ca are tot ce are nevoie pentru scoala a doua zi. Evita graba si dezorganizarea de dimineata cauzate de somn. De ce ce sa nu folosesti timpul acesta pentru a manca linistiti impreuna si a incepe ziua cu zambete si voie buna?
10. Ordinea din camera copilului se reflecta in rezultatele scolare
Cum lucreaza acasa, asa va face si la scoala. Daca biroul lui este plin de carti si creioane imprastiate, asa va face si la scoala si va pierde timp important si nu va putea fi atent la ore. Este esential ca prichindelul tau sa fie organizat de mic. Ajuta-l sa aibe un birou ordonat pentru ca, daca nu, ii va afecta performantele scoalare. Un penar, ghiozdan si birou pus la punct il vor ajuta sa fie mai atent, se organizeze si sa nu piarda timpul la efectuarea temelor.