Un copil poate oricând sa învețe un adult 3 lucruri: cum să fie
mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum
să ceară cu insistența ceea ce își dorește. Paulo Coelho
În sfârșit s-a instaurat un timp frumos și soarele e împăratul cerului. Cine pe așa timp stă în casă? Am învățat câteva jocuri pe care copiii le vor practica în curte, în stradă, după ce vor merge acasă.
Prinde coada dragonului
Cum se joaca? E nevoie de un grup mai mare de copii aliniați în șir , fiecare cu mâinile pe umerii celui din față. Cel care începe șirul reprezintă capul dragonului, iar ultimul coada. Capul dragonului va trebui sa prindă coada, în timp ce corpul lui, format din copii, se va misca încontinuu. Atunci când copilul care reprezintă coada este capturat, acesta va deveni capul dragonului, iar cel care a capturat coada va intra în mijlocul șrului, devenind parte a corpului. Jocul continua până când fiecare copil va fi pe rând, capul și coada dragonului.Acest jos presupune concentrare ăi abilități bune de mișcare.
Păianjenul si muștele
Cum se joaca:
Este un joc de mișcare în care o persoana este pățianjenul, iar celelalte, mustele. Rolul păianjenului este de a prinde muștele atunci când “zboara”. Fiecare persoană/muscă pe care păianjenul o prinde devine ajutor al păianjenului și poate prinde alte muste, la rândul său. Cel care este ultimul prins va deveni păianjen în următoarea tură a jocului.
Jocul cu șervețele
Cum se joaca:
Șervețelele - câte unul pentru fiecare concurent - sunt răspândite pe teren plat, în linie dreapta, O bucată de frânghie sau pietre mici pot fi folosite pentru a menține șervețele de hârtie pe pamânt în caz că le împrăștie vântul). Jucătorii se asează în linie dreaptă, paralelă cu șervețele si la o distanță de aproximativ 20 m de ele.
Copiii se întrec până la șervețele, iar când ajung la ele se așează în genunchi și mâini, iar cu dinții vor mușca șervețelele si vor fugi înapoi la linia de start. Orice copil atinge șervețelul cu mâinile vor fi descalificat.
Puiul de urs / de leu / ...
Cum se joaca:
1.Selectati un copil sa fie ursul, leul, ...
2.Asezați ursul, leul cu spatele la ceilalți jucători (la o distațăa de cel putin 3 metri)
3.Dați ursului /leului un animăluț de pluș, care îi va deveni pui (sau de ce nu, puteți costuma unul din copii intr-un leu mic – astfel jocul va deveni mai distractiv)
4.Ceilalți jucatori trebuie sa se furiseze pe ascuns în spatele ursului/ leului și să fure puiul fără să fie prins
5.Daca ursul / leul aude jucatorul din spate apropiindu-se, poate mârâi furios și apoi se poate întoarce cu fața spre el. În cazul în care ursul / leul a prins un jucător, aceștia vor face schimb de roluri. Dacă ursul / leul nu prinde nici un jucător, va ramâne la locul său și jocul va începe din nou.
JOS! JOS!JOS!
Cum se joaca:
Se începe cu o minge care se aruncă continuu, de la un jucator la altul până când cineva scapă mingea, iar atunci tmoderatorul strigă "Jos într-un genunchi”; daca aceeași persoană scapă mingea a doua oară, moderatorul va striga "Jos pe ambii genunchi ", dacă o scapă din nou, strigă: "Jos, pe un cot", urmat de“Jos pe ambele coturi" a patra oara, si “Jos pe barbie” a cincea, după care jucatorul respectiv va fi eliminat.
Atentie: jocul se continua din pozitia respectiva (in genunchi, cot, etc.)
Încăierarea cu
pantofi
Cum se joaca?
In primul rând, toată lumea trebuie să se descalțe, si
să lase pantofii aparte,pe care moderatorul le așează în două grămezi aflate la o distanță de cel
putin 3 m între ele. Copiii sunt apoi retrași la o linie de plecare, la 15 m
distanță de grămezile de pantofi, în timp ce coordonatorul jocului va amesteca
foarte bine pantofii.
Concursul incepe cu o întrecere. Copiii trebuie sa-și
gasească pantofii în cele două grămezi și să revină la linia de start.
Coordonatorul mai poate de asemenea să lege șireturile pantofilor între ei,
pentru a îngreuna cursa. Rețineți că nu toți pantofii au șireturi, deci unii vor
fi dezavantajați.